Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat recent că starea de alertă ar putea fi prelungită şi dincolo de 15 iunie. Totuşi, ultima zi de stare de alertă pe teritoriul României va fi 16 iunie, nu 15 iunie.
Nelu Tătăru a declarat, duminică seară, că starea de alertă ar putea fi prelungită după data de 15 iunie. Cu toate astea, starea de alertă va dura cel puţin până pe 16 iunie, inclusiv.
Cronologic, ne-am aflat în stare de urgenţă între 16 martie şi 14 mai, pentru ca la 15 mai să facem trecerea la starea de alertă. Într-o primă fază, Guvernul a instituit starea de alertă prin Hotărârea CNSU 24/2020 (document anulat între timp) pentru a acoperi un weekend (perioada 15-17 mai) în care, altfel, ar fi existat un vid legislativ.
La 18 martie, odată cu intrarea în vigoare a legii stării de alertă (Legea 55/2020), Guvernul a (re)instituit starea de alertă, pentru 30 de zile, prin HG 394/2020, document aprobat ulterior în Parlament (aspect care nu s-a întâmplat şi cu prima stare de alertă, instituită de Executiv pentru trei zile).
Aşadar, ne aflăm în stare de alertă între 18 mai şi 16 iunie, inclusiv, atunci când se va împlini termenul de 30 de zile, potrivit Mediafax. Dacă luăm în calcul şi cele trei zile iniţiale în care Guvernul a instituit starea de alertă, rezultă deja un total de 33 de zile.
„Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru”, a spus Nelu Tătaru, duminică seară, la B1 Tv.
Starea de alertă poate fi prelungită, dacă autorităţile consideră necesar, cu cel mult 30 de zile. Cum 16 iunie va fi ultima zi de stare de alertă, o eventuală prelungire ar trebui să se facă începând cu data de 17 iunie. În egală măsură, starea de alertă poate înceta înainte de termenul maxim de 30 de zile.